ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Ma lekko przypaloną skórkę i wilgotny środek. Dla niektórych za słodki, mnie osobiście lekka słodycz chleba bardzo odpowiada. Gorąco polecam - naprawdę jest wart spróbowania :)
Składniki:
500 g zakwasu
1 łyżka nasion kminku
650 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
370 g letniej wody
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
otręby owsiane
Sposób przygotowania:
Zakwas rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę pszenną i żytnią, kminek, sól, olej i miód. Zagnieć ciasto - będzie lekko lepkie. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Odgazuj, włóż do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy (u mnie tortownica) i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika i piecz 35 minut. Wystudź.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/03/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html