Wykonanie
Chleb pszenny z dodatkiem
mąki żytniej. Ma lekko przypaloną skórkę i wilgotny środek. Dla niektórych za słodki, mnie osobiście lekka
słodycz chleba bardzo odpowiada. Gorąco polecam - naprawdę jest wart spróbowania :)

Składniki:500 g zakwasu1 łyżka nasion
kminku650 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej370 g letniej
wody1 łyżka
soli3 łyżki
oleju2 łyżki
mioduotręby owsiane

Sposób przygotowania:Zakwas rozmieszaj z
wodą, dodaj
mąkę pszenną i żytnią,
kminek,
sól,
olej i
miód. Zagnieć ciasto - będzie lekko lepkie. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Odgazuj, włóż do natłuszczonej i wysypanej
otrębami formy (u mnie tortownica) i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia.Wyrośnięty
chleb wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika i piecz 35 minut. Wystudź.