Wykonanie

To zdecydowanie mój faworyt:-) Odkąd pamiętam
pieczywo z dodatkiem
kminku było dla mnie najlepsze. Bardzo się cieszę, że w ty miesiącu w naszej piekarni Kamila zaproponowała ten wypiek, a Amber przyjęła go z ochotą. Jestem pewna, że zagości u mnie na dobre:-) Polecam serdecznie, nie pożałujecie:-)


(cytuję za Kamilą)porcja ciasta na 2 formy keksoweŹródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu,130 g
mąki żytniej,120 g
wody,Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.cały zaczyn,90 g
mąki żytniej,110 g
wody,Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.100 g
otrąb,2 łyżki
kminku,200 g
wody,Wieczorem, dzień przed pieczeniem
chleba, zalać
otręby wrzącą
wodą, dodać lekko zmiażdżony
kminek.cały zaczyn,zaparzone
otręby,350 g
mąki żytniej razowej,150 g
mąki żytniej,300 g
wody,2 łyżki melasy (dałam
miód),1 łyżka
soli,Z
mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki
mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz
soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie
wody rozpuścić
sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość.
Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie
wodą.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować
wodą.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem,
potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

Zapraszam na chlebek do pozostałych uczestników listopadowej piekarni:Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i
kajzerka…Kuchennymi drzwiamiKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia –
rozmarynMoje małe czarowanieNieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu slowlifeZapach
chlebaZakalce mego życia