ßßß Cookit - przepis na Chleb litewski

Chleb litewski

nazwa

Wykonanie

Pin It
Jak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu .
Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały.
Chleb litewski
Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm
Czas przygotowania: ok. 21 godzin
Składniki
Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane:
50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego*
220 g mąki żytniej razowej typ 2000
230 g wody
Ciasto właściwe:
100 g otrębów żytnich
200 g wrzącej wody
2 łyżki kminku
350 g mąki żytniej razowej typ 2000
150 g mąki żytniej chlebowej typ 650
300 g letniej wody (dałam więcej)
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
*Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej.
Wykonanie:
W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce mieszamy 50 g zakwasu, 130 g mąki żytniej razowej i 120 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i wodę i znowu odstawiamy na 3-4 godziny.
Również wieczorem zalewamy wrzątkiem otręby. Dodajemy do nich rozgnieciony w moździerzu kminek.
Następnego dnia z pozostałej mąki odsypujemy 2 łyżki i prażymy na suchej patelni, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.
Do zakwaszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki, oprócz soli.
Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody i też dodajemy do ciasta.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie smarujemy go wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.
Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia nadaje się dopiero następnego dnia.
Razem ze mną chleb piekły:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje małe czarowanie
Nielad malutki
Ogrody Babilonu
Smakowe kubki
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zapach chleba
Zakalce mego życia
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/chleb-litewski.html