ßßß Cookit - przepis na CHLEB LITEWSKI żytni na zakwasie

CHLEB LITEWSKI żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Z chęcią przyłączyłam się do Listopadowej Piekarni, ponieważ lubię chleby pieczone na zakwasie i udają mi się zdecydowanie lepiej niż drożdżowe. Nigdy nie piekłam chleba z dodatkiem kminku, więc miałam kolejny powód, by podjąć wyzwanie:)
Lubię takie pieczywo, ciężkie, wilgotne, sycące...
Przepis pochodzi od Mirabbelki .
Składniki (na dwie keksówki; ja piekłam w jednej dużej):
50 g aktywnego zakwasu
130 g mąki żytniej
120 g wody
Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.
cały zaczyn
90 g mąki żytniej
110 g wody
Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.
100 g otrąb (nie miałam, użyłam 50g płatków gryczanych i 50g płatków jaglanych, lekko zmielonych)
2 łyżki kminku
200 g wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.
cały zaczyn
zaparzone otręby
350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
300 g wody
2 łyżki melasy
1 łyżka soli
Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
Litewski chlebek oprócz mnie upiekli Piekarze i Piekarki z blogów:
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Kuchennymi drzwiami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia – rozmaryn
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zapach chleba
Zakalce mego życia
Zacisze kuchenne
Chleb dodaję do listopadowej listy "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/11/chleb-litewski-zytni-na-zakwasie.html