Prosty a jakże słodki przepis na szybki obiad lub wykwintny deser :)Według przepisu Bloga Kwestia SmakuNaleśniki:3 jajka2 szklanki mleka2 i 1/2 szklanki mąki1 szklanka wody1 łyżeczka cukruszczypta soli1 torebka cukru waniliowegoodrobina oleju do ciastaolej do smażeniaPrzygotowanie:Jajka zmiksować z mlekiem. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć cienkie naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.Krem :3 żółtka jaj120 g miałkiego cukru lub cukru pudru180 g serka mascarpone250 ml gęstej śmietany 18%1 łyżka soku z cytryny1 słoiczek żurawinyPrzygotowanie:Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serekmascarpone i miksować przez około 3 minuty. Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać.