Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Chrupiąca przekąska ...Przepisy sylwestrowe. Ponad ... »Dziś zapraszam Was na zdrowszą wersję słodkości. Po świątecznych przysmakach zapragnęłam przygotować coś szybkiego, w zupełnie innej, zdrowszej odsłonie.
Płatki owsiane bardzo często goszczą na moim
stole. Przeważnie w wersji tradycyjnej. Takie zdrowe śniadanie w miseczce, to idealny początek dnia. Dziś jednak przedstawię Wam coś zupełnie innego. Nie będzie, to bynajmniej śniadanie, choć pewnie takie babeczki o poranku sprawdziłyby się równie dobrze. Ja moje zdrowe słodkości przygotowałam w ramach późnego deseru. Zapraszam Was serdecznie na herbaciane babeczki owsiane z
owocami. Mam nadzieję, że i Wam (tak jak mi i moim pociechą) przypadną one do gustu. Spróbujcie.
Składniki: (na 5 sztuk)1 1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżeczki
miodu (użyłam gęstego)3/4
jogurtu naturalnego typu greckiego1/3 szklanki
wody + 1 saszetka owocowej
herbaty (wykorzystałam
herbatę o wyrazistym smaku
czereśni i
truskawki)1
jajkookoło 4-5 łyżeczek mrożonych
jagód* należy użyć
herbaty o wyrazistym, mocnym
owocowym smakuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy 3/4 szklanki
płatków owsianych, dodajemy
jogurt wymieszamy dokładnie z
miodem oraz wbijamy całe
jajko. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników.
Owocową herbatę zaparzamy w 1/3 szklance
wody. Napar powinien być mocny!Zaparzoną, przestudzoną
herbatę dodajemy do miski wraz z resztą
płatków owsianych (3/4 szklanki). Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.Masę wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek na muffinki. Na wierzch każdej owsianej babeczki wykładamy mrożone
jagody lekko wciskając je w ciasto.Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Upieczone babeczki powinny być zwarte, ale wierzch nie powinien być mocno przypieczony.Babeczki najlepiej smakują podane jeszcze ciepłe. Miękkie w środku, syte z wspaniałą
owocową nutą.Smacznegośroda, 30 grudnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog