Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ręcznie robione, z pasją ...Jakość, smak i zdrowie. ... »W zimowe wieczory często nachodzi mnie ochota na coś... domowego i mocno
czekoladowego. Uwielbiam wówczas opatulić się kocem i zjeść pyszny, gęsty
budyń. Z każdą łyżeczką wszelkie
troski odchodzą gdzieś w kąt, a ja czuje się wówczas jakbym cofnęła się kilka lat wstecz. Zwłaszcza, że
mogę zjeść taki mocno
czekoladowy deser w naczyniach z duszą. Drewniana łyżeczka, przecudna podstawka, w której widać charakterystyczne słoje... uwielbiam ręcznie robione akcesoria kuchenne. One mają to coś, co sprawia, że nawet najprostszy deser może być wielką ucztą. Jeśli tak jak ja cenicie nie tylko jedzenie, ale też niebanalne, piękne akcesoria kuchenne, to zapraszam Was do pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia" . Znajdziecie tam przeróżne deski, łyżki,
spodki i spodeczki, w których nie sposób się nie zakochać. Zajrzycie do "Graciarni", a w wolnej chwili delektujcie się domowym smakiem mocno
czekoladowego budyniu. Taki słodki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszyć nie jednego.

Składniki: (na 2-3 małe porcje)1 szklanka
mleka (najlepiej tłustego)1/2 szklanki
śmietany kremówki30 g
gorzkiej czekolady30 g
mlecznej czekolady1 łyżka
mąki ziemniaczanej60 g
cukru pudru35 g dobrego
kakao2 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
żółtka jaj klasy M *2-3 łyżeczki
płatków migdałowych* pamiętajcie, aby użyć
jajka ze sprawdzonego źródłaPrzygotowanie:W garnku do gotowania
mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy
mleko ze
śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki.
Czekoladę drobno siekamy.W misce mieszamy
mąkę ziemniaczaną,
kakao i
cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej
wody i około 1/2 szklanki podgrzanego
mleka ze
śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania składników, tak jak robimy to w przypadku gotowych budyniów).Do garnka z
mlekiem i
śmietanką wlewamy przygotowaną mieszankę, dodajemy ekstrakt z
wanilii i 2 roztrzepane
żółtka. Całość dokładnie mieszamy gotując, aż do uzyskania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę, mieszamy i przelewamy do filiżanek.Przed podaniem posypujemy
płatkami migdałowymi.

Ten piękny zestaw, w którym podałam mój deser możecie nabyć tutaj.Zapraszam również na fanpag "Graciarni"Smacznego* na podstawie przepisu z "Nigella Express"sobota, 09 stycznia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog