Wykonanie
Budyń czekoladowy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Mój Tata go uwielbiał i robił bardzo często. Zawsze cała rodzina tylko czekała aż wreszcie ostygnie i będzie można go zjeść..Miłe, bardzo miłe wspomnienia.Dzisiaj mam dla Was domowy
budyń czekoladowy. Smakuje zupełnie inaczej niż ten z saszetki. Lepiej, przynajmniej sto
razy lepiej :)

Przepis znaleziony na Moich WypiekachPotrzebujemy:250 ml pełnego
mleka125 ml
śmietany kremówki 30%60 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej30 g przesianego przez sitko
kakao2 łyżki gorącej
wody2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego60 g posiekanej
gorzkiej czekolady (u mnie 40 g gorzkiej i 20 g białej)
Mleko i
śmietanę lekko podgrzewamy w garnku.W miseczce mieszamy
cukier puder,
kakao i
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy dwie łyżki gorącej
wody i mieszamy, wlewamy trochę podgrzanego
mleka i jeszcze raz mieszamy. Powinna powstać jednolita pasta.Do podgrzanego
mleka dodajemy naszą "pastę", szybko mieszamy do połączenia się składników. Najlepiej zmniejszyć ogień,
budyń łatwo się przypala. Dodajemy roztrzepane
żółtka i ekstrakt
waniliowy. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje.Na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy
budyń do miseczek. Smacznego :)