Wykonanie
W okresie Świąt często robimy ciasta na bazie kremów do, których zużywamy tylko
żółtka a
białka albo mrozimy albo wyrzucamy ( blogerzy kulinarni złapią się za głowę ale ja znam osoby, które wyrzucają zamiast mrozić
białka i
potem je wykorzystać ). Dlatego chciałam stworzyć ciasto, które było by typowo świąteczne a można by było wykorzystać nadmiar
białek. Piernik jest modyfikacją 3 przepisów na ciasta
białkowe i bez problemu można przełożyć go
dżemem lub ulubionymi kremami.

Składniki :7
białek50 g
płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
cukru2 szklanki
mąki3 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Masło roztapiamy, dodajemy
kakao, mieszamy tak aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawę do piernika przesiewamy do miski.W osobnej misce
białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier. Następnie ubijając na najmniejszych obrotach miksera stróżką wlewamy ostudzone
masło wymieszanym z
kakao.Do
białek stopniowo dodajemy przesianą wcześniej
mąkę i mieszamy delikatne ale zdecydowanie za pomocą
łopatki lub łyżki. Masa ma być jednolita i gładka. Na koniec dodajemy
migdały. Mieszamy do połączenia.Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 26 cm.Pieczemy w temp. 180°C przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Polewa :100 g ciemnej
czekolady5 łyżek
śmietany kremówkiCzekoladę razem z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo można posypać podprażonymi
płatkami migdałów.Smacznego :)