Wykonanie
Po pieczeniu niemalże hurtowych ilości jagodzianek, miałam zamrożonych sporo
białek. Na
bezę nie bardzo mam amatorów w domu, więc trzeba było wymyślić coś innego. Znalazłam doskonały przepis u Arabeski . Ciasto podobne do murzynka, miękkie, delikatne, mocno
czekoladowe.
Składniki:100 g
masła (temp. pokojowa)200 g
cukru200 g
czekolady gorzkiej150 g
mąki8
białek50 g
czekolady25 g
masłapłatki migdałowe do posypania (ok 1 łyżki)Wykonanie:Formę keksówkę o długości 30 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej i ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem. Kiedy będzie puszyste dodać przesiane
kakao i
mąkę. Wymieszać. Ostudzoną
czekoladę dodać do utartego
masła i wymieszać. W osobnej misce ubić
białka. Delikatnie wymieszać je z
czekoladową masą (najlepiej na początku dodać po kilka łyżek
białek,
potem resztę). Masę przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i przełożyć na kratkę.Przygotować polewę.
Masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszać. Polać nią ciasto. Posypać podprażonymi
płatkami migdałowymi.