ßßß
Składniki:100 g masła (temp. pokojowa)200 g cukru200 g czekolady gorzkiej150 g mąki8 białek50 g czekolady25 g masłapłatki migdałowe do posypania (ok 1 łyżki)Wykonanie:Formę keksówkę o długości 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Kiedy będzie puszyste dodać przesiane kakao i mąkę. Wymieszać. Ostudzoną czekoladę dodać do utartego masła i wymieszać. W osobnej misce ubić białka. Delikatnie wymieszać je z czekoladową masą (najlepiej na początku dodać po kilka łyżek białek, potem resztę). Masę przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i przełożyć na kratkę.Przygotować polewę. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszać. Polać nią ciasto. Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.