Wykonanie

Robiłam pączki i zostały
białka....no i co z nich zrobić ? ano , można np.piernik..pomysł na taki piernik podpatrzyłam tutaj ..świetny pomysł na wykorzystanie
białek,polecam.7 -8
białek50 g
płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
cukru2 szklanki
mąki3 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Masło roztopić i dodać
kakao.Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawę do piernika przesiać.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Następnie ubijając na najmniejszych obrotach miksera stróżką wlać ostudzone
masło z
kakao. Do
białek stopniowo dodać przesianą wcześniej
mąkę .Delikatne wymieszać
łopatką lub łyżką. Masa ma być jednolita i gładka. Na koniec dodać uprażone i wystudzone
migdały.Wymieszać i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 26 cm.Piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut lub do suchego patyczka.Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

