ßßß
Składniki:płat ciasta francuskiegoborówki amerykńskie1/4 puszki masy kajmakowejgarść posiekanych orzechów włoskichopcjonalnie małe listki mięty, melisy lub bazyliiponadto:1 rozmącone jajko do smarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:Z ciasta francuskiego wyciąć niewielkie krążki. Palcem nacisnąc krążek robiąc wgłębienie i nakłuć go widelcem (patrz zdjęcie). W każde wgłębienie włożyć 2-3 ziarenka fasoli (lub coś innego, co mogłoby stanowić obciążenie). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w twmp. 200C, 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.
Gdyby mimo obciążenia, w czasie pieczenia środek ciasteczek się podnosił, otwórzcie piekarnik i dociśnijcie fasolę np. łyżeczką. Jeśli jest taka potrzeba, nawet kilka razy. Potrzebujemy zagłębienia w ciasteczku na masę kajmakową.Ciasteczka wystudzić. Wyjąć fasolę. W zagłębienia nakładać kajmak. Wierzch ciastek ozdobić borówką, lub kilkoma jeśli trficie na mniejsze. Posypać siekanymi orzechami i ozdobić listkiem świeżej mięty.Smacznego :)