Wykonanie
Klasycznie podawana w Niemczech z
parówkami (!!). U nas będzie dodatkiem do
ryby.

Dla 4 osób:1,2 kg
ziemniakówsól,
pieprz3 duże
ogórki korniszony250 ml
octu od
ogórków1
jabłko1
czerwona cebula1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
cukruZiemniaki umyć i ogotować w mundurkach. Ostudzić, obrac i pokroić w kostkę lub w talarki. Posolić i popieprzyć.
Ogórki i
cebule drobno posiekać.
Jablko obrać i i pokroić w kostkę.
Ocet z
ogórków zagotować. Dodać
cebule,
sól,
pieprz,
jabłko,
cukier,
musztardę i pokrojone
ogórki, wymieszac, zalać
ziemniaki i wymieszać. Odstawic do lodówki, aby
sałatka naciągnęła na co najmniej godzinę. Przed podaniem mozna jeszcze wymieszac z
majonezem.