ßßß
Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej. Co roku na przełomie lipca i sierpnia z tatą zamykamy się w kuchni i zaczynamy rodzinne wekowanie. To prawie od lat jest nasz rytuał....a zimą wyciągnięte na imprezie robią furrorę:-)
stSkładniki:3 kg ogórków gruntowych,ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),zalewa:1 l wody,1 szklanka octu 10%,3 płaskie łyżeczki soli,5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej0,3 kg cukru.Przygotowanie:Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 10 minut. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.