Wykonanie
Co tu dużo pisać. Jak zwykle Nigella pomysły ma przepyszne. Odrobinkę musiałam zmodywikować ciasto bo nie było w domu
maślanki, użyłam więc innego przepisu Nigelli na ciasto muffinkowe. Ale efekt i tak zachwycający. Tylko uwaga - dość słodkie (jeśli komuś to przeszkadza, bo mi nie)

Składniki:Nadzienie:1/2 szklanki posiekanych orzechow włoskich1/3 szklanki
cukru1 1/2 lyzeczki
cynamonu3 lyzki roztopionego
maslaMuffiny:1 szklanka i 7 łyżek
mąki2 lyzeczki
proszku do pieczenia1/2 lyzeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki
cukru1 duze
jajko3 lyzki rozpuszczonego
masla1 szklanka + 2 lyzki
maślanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki
naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki
mleka)W tym przepisie użyłam tego przepisu na ciasto, tylko nie dodałam
kakao i zmniejszyłam ilośc
cukru do 1/4 szklankiNa wierzch:
miód, okolo 1/2 szklanki (ja pominęłam bo muffinki i tak były słodziutkie)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.Wymieszać razem suche składniki -
mąkę, proszek,
sodę i
cukier. Osobno połączyć wszystkie mokre składniki -
maślankę,
jajko i rozpuszczone
masło. Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinow i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać
miodem.Smacznego/wydrukuj przepis/