ßßß Cookit - przepis na Baklava muffins

Baklava muffins

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo pisać. Jak zwykle Nigella pomysły ma przepyszne. Odrobinkę musiałam zmodywikować ciasto bo nie było w domu maślanki, użyłam więc innego przepisu Nigelli na ciasto muffinkowe. Ale efekt i tak zachwycający. Tylko uwaga - dość słodkie (jeśli komuś to przeszkadza, bo mi nie)
Składniki:
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechow włoskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 łyżek mąki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maślanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
W tym przepisie użyłam tego przepisu na ciasto, tylko nie dodałam kakao i zmniejszyłam ilośc cukru do 1/4 szklanki
Na wierzch:
miód, okolo 1/2 szklanki (ja pominęłam bo muffinki i tak były słodziutkie)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.
Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. Osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.
Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinow i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/05/Baklava-muffins.html