Wykonanie
Staram się na piątkowy obiad przygotowywać
rybę. Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "
Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu. Na pierwszy ogień poszedł
dorsz w razowej panierce. W książce jest on podany z
sałatką z
brokułów i
paprykową salsą, ale u mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków w
tymianku (klik) i
kapusty. Polecam i na pewno wypróbuję kolejne przepisy.

Składniki:Panierka:50 g wysuszonych kawałków
chleba razowego (u mnie 2 kromki tego)1 pęczek
natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej)
Dorsz:600 g
filetów dorszabiały mielony
pieprzsól2 łyżki
musztardy chrzanowej
olej do smażenia
masłoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć kawałki
chleba i podpiekać, aż będzie suchy. Zmiksować blenderem. Dodać
natkę i wymieszać.Filety umyć i osuszyć. Oprószyć od strony skóry
pieprzem i
solą. Posmarować
musztardą i obtoczyć w panierce. Na patelni położyć kawałek papieru pergaminowego. Wlać odrobinę
oleju i rozgrzać. Na rozgrzany
olej położyć
dorsza i smażyć z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać odrobinę
masła.