ßßß Cookit - przepis na Dorsz w razowej panierce

Dorsz w razowej panierce

nazwa

Wykonanie

Staram się na piątkowy obiad przygotowywać rybę. Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu. Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce. W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków w tymianku (klik) i kapusty. Polecam i na pewno wypróbuję kolejne przepisy.
Składniki:
Panierka:
50 g wysuszonych kawałków chleba razowego (u mnie 2 kromki tego)
1 pęczek natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej)
Dorsz:
600 g filetów dorsza
biały mielony pieprz
sól
2 łyżki musztardy chrzanowej
olej do smażenia
masło
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć kawałki chleba i podpiekać, aż będzie suchy. Zmiksować blenderem. Dodać natkę i wymieszać.
Filety umyć i osuszyć. Oprószyć od strony skóry pieprzem i solą. Posmarować musztardą i obtoczyć w panierce. Na patelni położyć kawałek papieru pergaminowego. Wlać odrobinę oleju i rozgrzać. Na rozgrzany olej położyć dorsza i smażyć z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać odrobinę masła.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/12/Dorsz-w-razowej-panierce.html