ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto z gotowanymi pomarańczami

Czekoladowe ciasto z gotowanymi pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutą pomarańczy, które znalazłam na blogu Kasi i z wielką przyjemnością dziś je Wam przedstawiam i zachęcam do upieczenia :)
Lista zakupów na formę 11 cm x 30 cm lub okrągłą o średnicy 22 cm:
1-2 pomarańcze (ok. 400 g)
6 jajek
200 g mielonych orzechów laskowych (lub włoskich)
250 g cukru (u mnie ksylitol)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g kakao
+ kakao do posypania ciasta
polewa: 120-150 g czekolady mlecznej
5-6 łyżek śmietany 36 %
Pomarańcze włożyć do średniego garnka, zalać wodą gotować w ok. 2 godzin. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki: mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, kakao i zmiksowane pomarańcze. Wymieszać wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
Piec ok. 45 min w 180 st. (grzanie góra- dół). Po tym czasie ciasto przykryć folią lub papierem do pieczenia i piec jeszcze 15 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotować polewę: do miski, umieszczonej w kąpieli wodnej, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.Kiedy zacznie się topić, dodać śmietanę i mieszać cały czas, aż do uzskania czekoladowego, gładkiego kremu.
Ciasto posmarować polewą.Oprószyć kakao.
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku Kochane Pasibrzuchy :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/12/Czekoladowe-ciasto-z-gotowanymi-pomaranczami.html