Wykonanie
Przepyszne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutą
pomarańczy, które znalazłam na blogu Kasi i z wielką przyjemnością dziś je Wam przedstawiam i zachęcam do upieczenia :)Lista zakupów na formę 11 cm x 30 cm lub okrągłą o średnicy 22 cm:1-2
pomarańcze (ok. 400 g)6
jajek200 g mielonych
orzechów laskowych (lub włoskich)250 g
cukru (u mnie
ksylitol)1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody50 g
kakao+
kakao do posypania ciastapolewa: 120-150 g
czekolady mlecznej5-6 łyżek
śmietany 36 %
Pomarańcze włożyć do średniego garnka, zalać
wodą gotować w ok. 2 godzin. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na gładką masę.
Jajka ubić z
cukrem. Dodać pozostałe składniki: mielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i zmiksowane
pomarańcze. Wymieszać wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.Foremkę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.Piec ok. 45 min w 180 st. (grzanie góra- dół). Po tym czasie ciasto przykryć folią lub papierem do pieczenia i piec jeszcze 15 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Przygotować polewę: do miski, umieszczonej w kąpieli
wodnej, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę.Kiedy zacznie się topić, dodać
śmietanę i mieszać cały czas, aż do uzskania
czekoladowego, gładkiego kremu.Ciasto posmarować polewą.Oprószyć
kakao.
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku Kochane Pasibrzuchy :)