ßßß
Genialna babka. Mocno czekoladowa, intensywnie pomarańczowa w smaku i zapachu. Bardzo pulchna, wilgotna i miękka. Bezglutenowa, zamiast mąki zawiera orzechy.Składniki:2 pomarańcze6 jajek200 g mielonych orzechów50 g kakao230 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyPomarańcze przygotować najlepiej dzień przed pieczeniem. Dokładnie wyszorować, zalać zimną wodą i gotować przez dwie godziny, pilnując aby cały czas były zanurzone w wodzie. Ostudzić.Jajka w całości ubić z cukrem na puch. Pomarańcze zmiksować na pulpę w malakserze ( ja przepuściłam je przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem do maku). Papkę pomarańczową połączyć z kakao, proszkiem i sodą i dodać do masy jajecznej. Wsypać zmielone orzechy i zmiksować. Przelać do foremki natłuszczonej i wysypanej kakao. Piec około 60 minut w 170*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku. Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać słonecznikiem w czekoladzie.źródło