Wykonanie
Wczoraj wypróbowałam przepis na genialne
kakaowo-
pomarańczowe ciasto, który znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię . W smaku jest ono zaskakujące, zupełnie inne niż tradycyjne ciasta
kakaowe czy
czekoladowe. Dzięki dodaniu
pomarańczy c iasto jest niesamowicie aromatyczne, delikatne i wilgotne. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Pomimo tego, że oryginalny przepis trochę zmieniłam ciasto wyszło fantastyczne.Składniki:2 małe
pomarańcze5
jajek180g
cukru50g gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej120g mielonych
migdałów (lub
orzechów)60g
otrębów pszennych (zamiast
otrębów można dodać więcej
migdałów bądź
orzechów)Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyć i ugotować w całości, przez ok 1,5 godziny. Podczas gotowania należy pilnować by cały czas były przykryte
wodą.Po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórą) i zmiksować w blenderze. Do pomarańczowej pulpy dodać
kakao,
sodę i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wcześniej przygotowaną masę
pomarańczowo-
kakaową. Na koniec wsypać
migdały z
otrębami (
otręby należy przed dodaniem chwilę zmiksować w blenderze żeby były drobniejsze i połączyć ze zmielonymi
migdałami). Dokładnie wszystko wymieszać.Następnie przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować
masłem i oprószyć
kakao.Masę przelać do tortownicy i piec przez godzinę w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku (do suchego patyczka).Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.Po tym czasie można udekorować je polewą lub po prostu posypać
kakao.Nie przechowywać w lodówce, ponieważ będzie twarde.
Asia