ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowy omlet z migdałami i owocami

Biszkoptowy omlet z migdałami i owocami

nazwa

Wykonanie

Nie udało mi się jeszcze popełnić omleta, który po przewróceniu zostałby w jednym kawałku. Szczęśliwie okazało się, że jest na to sposób... :) Omlet jest przepyszny, sycący - zjedzony (fakt faktem solidna porcja ;)) na późne śniadanie, zaspokaja głód na większą część dnia. Polecam!
źródło przepisu: table-table.blogspot.com
(podaję ze swoimi zmianami, składniki na konkretne śniadanie dla 2 osób :))
5 jajek
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 1/2 łyżki octu balsamicznego (lub skórka i sok z połowy cytryny)
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej razowej
6 łyżek mielonych migdałów
odrobina świeżego startego imbiru (pominęłam)
szczypta soli
spora garść jeżyn (dodałam też garść malin)
2 łyżki ziaren słonecznika (wyłuskanych)
2 łyżki posiekanych migdałów
duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach
odrobina masła do smażenia omletu
do podania
powidła śliwkowe
syrop z mniszka
Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać mleko i ocet balsamiczny, wymieszać. Dodać mąkę, mielone i siekane migdały, imbir i ziarna słonecznika. Wymieszać. Na samym końcu dodać białka, jeżyny, maliny i starte jabłko, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od spodu.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec, aż jego góra zacznie się rumienić.
Podawać ciepły, np. z powidłami śliwkowymi lub polany syropem z mniszka.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/09/Biszkoptowy-omlet-z-migdalami-i-owocami.html