ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

nazwa

Wykonanie

To już mój trzeci udział w organizowanym przez Tatter Dniu Jabłka . Co prawda jestem nieco spóźniona z notką, ale ciasto jak najbardziej upiekłam wczoraj;) Ciasto to, jabłek ma co prawda niewiele, bo tylko dwa, ale za to bardzo wyróżnia się smakiem od popularnych i powszechnych szarlotek. Można powiedzieć, że jest to ciasto bogate, wykwintne, choć niestety też mocno kaloryczne. Niewiele mąki, zamiast niej migdały, więc Ci co próbowali takie migdałowe ciasta wiedzą jak może smakować. Akcent jabłkowy niewielki, ale wyczuwalny, no i w końcu to pyszne dopełnienie, bo co jak co, ale wszelkie karmelowe sosy są wyśmienite. Otrzymujemy pyszny kawałek polanego karmelem ciasta, którego może nie zjemy za wiele na raz, ale możemy się nim powoli delektować. Polecam.
250 g masła, miękkiego
250 g drobnego cukru
szczypta soli
5 dużych jajek, roztrzepanych
75 g mąki
200 g mielonych migdałów
2 łyżeczki esencji migdałowej
2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry
sos karmelowy :
50 g masła
1 łyżka złotego syropu(golden syrup)
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego(evaporated milk)
125 g jasnego brązowego cukru(soft brown)
By zrobić sos, wkładamy wszystkie składniki do rondelka i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy aż powstanie gęsty, ale wciąż płynny sos. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 22 cm.
Masło, cukier i sól ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, migdałami i esencją migdałową. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy około 1 1/4 godziny. Pozostawiamy jeszcze minut w tortownicy po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem polewamy sosem.
Przepis z książki Louise Mackaness "Apples"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/09/ciasto-jabkowo-migdaowe-z-karmelowym.html