Wykonanie
Zawsze myślałam, że scones to Anglia i pewnie tak jest. Jednak przeglądając internet w poszukiwaniu szkockich przepisów natknęłam się na stronkę z tradycyjnymi szkockimi przepisami a tam właśnie był przepis na
jabłkowe scones. No to zrobiłam."Mamo uzależniłem się od pierwszej bułeczki" - chyba nie można usłyszeć lepszego komentarza. Bułeczki w prawdzie nie wyrosły za nadto (w oryginale miały być trójkąty ja zrobiłam tradycyjne bułeczki i może dlatego), ale ich smak - nie do opisania. Robiłam wczoraj po południu a dzisiaj nie ma po nich śladu :) Smakowały z samym
masłem i z
dżemem jabłkowym domowej roboty.
Składniki:1 średnie
jabłko250 g
mąki z dodatkiem
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
masła60 g
cukrudo 150 ml
mlekaSkładniki na polewę/lukier:Trochę
mlekaBrązowy cukierWykonanie:Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Jabłko obrać i pokroić na drobne cząstki (ja starłam na tarce). Przesiać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Zetrzeć do
mąki masło a następnie dodać
cukier i pokrojone
jabłko i wymieszać. Dodawać
mleka aż otrzymamy delikatne ale nie lepiące się ciasto.Rozwałkować ciasto na posypanej
mąką stolnicy na około 1,5 cm. Pokroić na 8 trójkątów. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, posmarować wierch trójkątów
mlekiem i posypać
brązowym cukrem. Piec przez 20-25 minut. Podawać ciepłe z
masłem.Smacznego/wydrukuj przepis/