ßßß
Składniki:1 średnie jabłko250 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia½ łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia60 g masła60 g cukrudo 150 ml mlekaSkładniki na polewę/lukier:Trochę mlekaBrązowy cukierWykonanie:Nagrzać piekarnik do 200 stopni.Jabłko obrać i pokroić na drobne cząstki (ja starłam na tarce). Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć do mąki masło a następnie dodać cukier i pokrojone jabłko i wymieszać. Dodawać mleka aż otrzymamy delikatne ale nie lepiące się ciasto.Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na około 1,5 cm. Pokroić na 8 trójkątów. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, posmarować wierch trójkątów mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec przez 20-25 minut. Podawać ciepłe z masłem.Smacznego/wydrukuj przepis/