Wykonanie
Jeśli planuję jakiś specjalny obiad, poszukiwanie inspiracji zaczynam od Kwestii Smaku ... i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żebym musiała szukać gdzieś dalej. :)Przepisy cytuję za autorką.
Kurczak z
bobem:podwójna
pierś kurczakaok. 4 łyżek
mąki2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia lub
oleju4 pełne łyżki zielonego pesto200 ml
śmietanki kremowej 30%4 łyżki listków świeżego
tymiankuszklanka
bobusól,
pieprzUgotować
bób w osolonej wodzie, obrać.
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć
solą i obtoczyć w
mące. Smażyć na
oliwie na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.Na patelnię z
kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać
śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i ewentualnie
solą.Dodać ugotowany i obrany
bób oraz świeży
tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Groszek po florencku:250 g
zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)4 plasterki cienko pokrojonego
boczku podwędzanego2 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzRozgrzać patelnię lub płaski rondel, wlać
oliwę i drobno pokrojony
czosnek. Dodać pokrojony
boczek i mieszając smażyć, aż się zarumieni, a tłuszcz z
boczku się stopi. Dodać
groszek, doprawić
solą i pierzem, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle
wody, aby przykryć
groszek. Gotować bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.Smacznego!
