ßßß Cookit - przepis na Kurczak z bobem & groszek po florencku

Kurczak z bobem & groszek po florencku

nazwa

Wykonanie

Jeśli planuję jakiś specjalny obiad, poszukiwanie inspiracji zaczynam od Kwestii Smaku ... i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żebym musiała szukać gdzieś dalej. :)
Przepisy cytuję za autorką.
Kurczak z bobem:
podwójna pierś kurczaka
ok. 4 łyżek mąki
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju
4 pełne łyżki zielonego pesto
200 ml śmietanki kremowej 30%
4 łyżki listków świeżego tymianku
szklanka bobu
sól, pieprz
Ugotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Groszek po florencku:
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
4 plasterki cienko pokrojonego boczku podwędzanego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Rozgrzać patelnię lub płaski rondel, wlać oliwę i drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć, aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się stopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Kurczak-z-bobem-groszek-po-florencku.html