ßßß
Obiad gotowy w 5 minut? Tak, jeśli zdecydujecie się na „stir-fry” czyli „mieszaj i smaż”.Przepisów na takie dania, wywodzące się z kuchni chińskiej, jest całe mnóstwo. Dzisiaj proponuję wersję z polędwiczkami wieprzowymi oraz malutkimi cukiniami.Uwaga:)Dania „stir-fry” tradycyjnie podaje się w towarzystwie ryżu lub smażonego makaronu. Ja natomiast podaję je w towarzystwie mieszanych sałat lub innych sałatek z pomidorów/ogórków… etc.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa6-7 mini cukinii (lub 1 duża)6-8 pomidorków koktajlowych1 łyżka ulubionych ziół (u mnie tymianek)1 łyżka sosu Worcestershire (można użyć także sojowego)2-4 łyżki oliwy z oliwek2-3 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuWykonanie:Polędwiczkę pokroić na cienkie plasterki (2-3 mm grubości). Włożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, przeciśnięty czosnek (1-2 ząbki), posiekane zioła, sos Worcestershire i dokładnie wymieszać.Cukinie/ę pokroić na kawałki „na jeden kęs”. Pomidorki przekroić na połówki.W woku, lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy wraz z przeciśniętym jednym ząbkiem czosnku i smażyć na niej cukinię przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć i odstawić.Na tę samą patelnię wrzucić mięso i smażyć aż odparuje cały sos i będzie lekko przyrumienione. (Uwaga: Mięso należy smażyć partiami. Jedną pokrojoną polędwiczkę, w zależności od wielkości, należy podzielić na 2-3 partie. Dzięki temu mięso będzie się smażyło i rumieniło, a nie dusiły we własnym sosie.)Na koniec wrzucić na patelnię (do woka) wszystkie usmażone partie mięsa, usmażone cukinie oraz połówki pomidorków. Wymieszać i od razu podawać.Smacznego :)