Wykonanie
Obiad gotowy w 5 minut? Tak, jeśli zdecydujecie się na „stir-fry” czyli „mieszaj i smaż”.Przepisów na takie dania, wywodzące się z kuchni chińskiej, jest całe mnóstwo. Dzisiaj proponuję wersję z polędwiczkami wieprzowymi oraz malutkimi
cukiniami.Uwaga:)Dania „stir-fry” tradycyjnie podaje się w towarzystwie
ryżu lub smażonego
makaronu. Ja natomiast podaję je w towarzystwie mieszanych
sałat lub innych sałatek z pomidorów/ogórków… etc.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa6-7 mini
cukinii (lub 1 duża)6-8
pomidorków koktajlowych1 łyżka ulubionych
ziół (u mnie
tymianek)1 łyżka
sosu Worcestershire (można użyć także
sojowego)2-4 łyżki
oliwy z oliwek2-3 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakuWykonanie:Polędwiczkę pokroić na cienkie plasterki (2-3 mm grubości). Włożyć do miski, dodać 2 łyżki
oliwy, przeciśnięty
czosnek (1-2 ząbki), posiekane
zioła,
sos Worcestershire i dokładnie wymieszać.Cukinie/ę pokroić na kawałki „na jeden kęs”.
Pomidorki przekroić na połówki.W woku, lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy wraz z przeciśniętym jednym ząbkiem
czosnku i smażyć na niej
cukinię przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć i odstawić.Na tę samą patelnię wrzucić
mięso i smażyć aż odparuje cały sos i będzie lekko przyrumienione. (Uwaga:
Mięso należy smażyć partiami. Jedną pokrojoną polędwiczkę, w zależności od wielkości, należy podzielić na 2-3 partie. Dzięki temu
mięso będzie się smażyło i rumieniło, a nie dusiły we własnym sosie.)Na koniec wrzucić na patelnię (do woka) wszystkie usmażone partie
mięsa, usmażone
cukinie oraz połówki
pomidorków. Wymieszać i od razu podawać.Smacznego :)