Wykonanie
Nie mamy jeszcze pogody, jak w Kalifornii, ale na poprawę humoru możemy sobie zrobić kanapkę
rodem z Los Angeles. Bäco narodziły się w restauracji Bäco Mercat . Wymyślił je szef kuchni Josef Centeno, inspiracją były carnitas – długo gotowane
mięso wieprzowe podawane ze świeżą
kolendrą,
cebulą,
awokado,
fasolą i sosami. W Bäco Mercat zamiast cienkich tortilli u używa się płaskich, wypiekanych
chlebków. Przygotowałam wegetariańskie bäco na bazie pszennej tortilli, ale następnym razem jak
będę je robić upiekę domowe płaskie
pieczywo.tortille
ser camembertpomidorhummus z
natką pietruszkikiełki porarukolamajonez (opcjonalnie)Tortille zginamy lekko na pół, nakładamy do nich plastry
sera camembert i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut. Po wyjęciu placka nakładamy do środka pokrojonego w plastry
pomidora,
rukolę,
kiełki pora i hummus . Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.