ßßß Cookit - przepis na Bäco, Kalifornia – Rok z kuchnią USA

Bäco, Kalifornia – Rok z kuchnią USA

nazwa

Wykonanie

Nie mamy jeszcze pogody, jak w Kalifornii, ale na poprawę humoru możemy sobie zrobić kanapkę rodem z Los Angeles. Bäco narodziły się w restauracji Bäco Mercat . Wymyślił je szef kuchni Josef Centeno, inspiracją były carnitas – długo gotowane mięso wieprzowe podawane ze świeżą kolendrą, cebulą, awokado, fasolą i sosami. W Bäco Mercat zamiast cienkich tortilli u używa się płaskich, wypiekanych chlebków. Przygotowałam wegetariańskie bäco na bazie pszennej tortilli, ale następnym razem jak będę je robić upiekę domowe płaskie pieczywo.
tortille
ser camembert
pomidor
hummus z natką pietruszki
kiełki pora
rukola
majonez (opcjonalnie)
Tortille zginamy lekko na pół, nakładamy do nich plastry sera camembert i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut. Po wyjęciu placka nakładamy do środka pokrojonego w plastry pomidora, rukolę, kiełki pora i hummus . Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/baco-kalifornia-rok-z-kuchnia-usa