Wykonanie
Składniki1 - 2 porcje300 g filetu z
łososiaopcjonalnie: pół łyżeczki nasion
kopru włoskiego2 łyżeczki
syropu klonowego lub
miodu120 g
makaronu*2 - 3 ząbki
czosnku200 g
pomidorków koktajlowych4 łyżki
masła1/4 szklanki
białego wina**garść liści
bazyliisól,
pieprz,
oliwa extra verginePrzygotowanieOdciąć skórę z
łososia, sprawdzić czy nie ma ości, opłukać i przekroić na 2 porcje. Doprawić
solą,
pieprzem oraz posypać nasionami
kopru włoskiego (jeśli ich używamy) i wysmarować
oliwą.
Łososia można zgrillować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 10 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania posmarować
syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.Nastawić
makaron do ugotowania.
Czosnek pokroić na plasterki,
pomidorki na połówki.Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami
oliwy oraz pokrojonym na cienkie plasterki
czosnkiem. Podsmażać co chwilę mieszając aż będzie już zrumieniony. Dodać
masło, pokrojone na połówki
pomidorki oraz
wino, gotować przez ok. 2 minuty aż
pomidorki zmiękną i skórka zacznie z nich odchodzić. Kilka połówek można rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną
bazylię i wymieszać.Dodać ugotowany i odcedzony
makaron, wymieszać, chwilę podgrzać i odstawić z ognia. Podawać z
łososiem, posypać świeżą
bazylią i zmielonym
pieprzem.Wskazówki* Użyłam świeżego
makaronu (gotowego ze sklepu). Choć można oczywiście użyć suszonego to warto jednak spróbować świeżego, szybko się gotuje i lepiej smakuje.** Zamiast
wina można użyć kilka łyżek
wody z
makaronu lub
bulionu i na koniec skropić sos
sokiem z cytryny.