ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i szynką w sosie serowym

Cannelloni ze szpinakiem i szynką w sosie serowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
Cannelloni
150 g gotowanej szynki
150 g mrożonego szpinaku
150 g sera ricotta
1 jajko
1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
12 rurek cannelloni
Sos serowy
600 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 g startego sera (mozzarelli, gruyere)
szczypta mielonego białego pieprzu
Przygotowanie
Cannelloni
Szynkę drobno posiekać lub rozdrobnić w melakserze, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, ricottę i jeszcze raz razem rozdrobnić. Dodać jajko, starty ser parmezan, gałkę muszkatołową oraz mielony biały pieprz, krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.
Powstałym nadzieniem, za pomocą małej łyżeczki, napełnić surowe rurki makaronu. Ułożyć je w formie żaroodpornej z zachowaniem małych odstępów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Cannelloni polać sosem serowym (przepis poniżej) i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 25 minut.
Sos serowy
Mleko podgrzać prawie do zagotowania. W oddzielnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez minutę.
Stopniowo dodawać mleko mieszając rózgą na gładką masę. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez 10 minut co chwilę mieszając aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać starty ser i mieszając roztopić na jednolitą masę. Doprawić mielonym białym pieprzem.
Wskazówki
Danie zyska na smaku (i wyglądzie) jeśli cannelloni zapieczemy w sosie pomidorowym, dopiero na wierzch damy sos serowy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/cannelloni-ze-szpinakiem-i-szynka-w-sosie-serowym