Wykonanie
Składniki4 porcje
Cannelloni150 g
gotowanej szynki150 g
mrożonego szpinaku150 g
sera ricotta1
jajko1/3 szklanki startego
parmezanu lub
grana padano1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
białego pieprzu12 rurek
cannelloniSos
serowy600 ml
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki100 g
startego sera (
mozzarelli, gruyere)szczypta mielonego
białego pieprzuPrzygotowanie
CannelloniSzynkę drobno posiekać lub rozdrobnić w melakserze, dodać rozmrożony i odciśnięty
szpinak,
ricottę i jeszcze raz razem rozdrobnić. Dodać
jajko,
starty ser parmezan,
gałkę muszkatołową oraz mielony
biały pieprz, krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.Powstałym nadzieniem, za pomocą małej łyżeczki, napełnić surowe rurki
makaronu. Ułożyć je w formie żaroodpornej z zachowaniem małych odstępów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .
Cannelloni polać sosem
serowym (przepis poniżej) i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 25 minut.Sos
serowyMleko podgrzać prawie do zagotowania. W oddzielnym garnku roztopić
masło, dodać
mąkę i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez minutę.Stopniowo dodawać
mleko mieszając rózgą na gładką masę. Zagotować co chwilę mieszając.Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez 10 minut co chwilę mieszając aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać
starty ser i mieszając roztopić na jednolitą masę. Doprawić mielonym
białym pieprzem.WskazówkiDanie zyska na smaku (i wyglądzie) jeśli
cannelloni zapieczemy w
sosie pomidorowym, dopiero na wierzch damy sos
serowy.
