Wykonanie
SkładnikiCiasto
makowe350 g gotowej słodzonej masy makowej z
bakaliami7 łyżek
kaszy manny50 g
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
mascarpone7 jaj (M)1/2 szklanki
cukru pudruKrem500 ml
śmietanki kremówki 36% (zimnej)125 g
mascarpone (zimne)1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
likieru amaretto lub innego
alkoholu lub kilka kropli aromatuOraz80 g
powideł śliwkowych,
porzeczkowych lub
morelowych450 g puszka
brzoskwińdekoracja: 50 g
orzechów włoskich, opcjonalnie
kakao lub wiórki
czekoladydo skropienia:
likier amaretto lub
syrop z
brzoskwińPrzygotowanieCiasto
makoweMasę
makową wymieszać z
kaszą, drobno posiekanymi
orzechami włoskimi,
proszkiem do pieczenia a następnie z
mascarpone.
Żółtka ubić na puszystą i gęstą masę z
cukrem pudrem, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Wyłożyć ją do małej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm i piec przez ok. 50 - 55 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy skropić 3 łyżkami
likieru amaretto ewentualnie
syropu z
brzoskwiń.KremWszystkie składniki umieścić w misce i ubijać przez kilka minut aż powstanie gęsta i puszysta masa.PrzełożenieDolny blat położyć na paterze, rozsmarować powidła, wyłożyć 1/3 masy, połowę pokrojonych w kosteczkę
brzoskwiń (wcisnąć je delikatnie w masę). Położyć drugi krążek, wyłożyć 1/3 masy,
brzoskwinie i ostatni krążek (zapewne pozostanie nam trochę
brzoskwiń niewykorzystanych).Obłożyć resztą masy, "grzebyczkiem" zrobić rowki w kremie i udekorować
orzechami i ewentualnie
kakao lun wiórkami
czekolady. Wstawić do lodówki.WskazówkiSamo ciasto można upiec wcześniej, ale masę do przełożenia najlepiej zrobić w dniu podania, ewentualnie dzień wcześniej jeśli jest taka konieczność.
