Wykonanie
czekoladowe ciasto z samych
białekPrzez ostatnie pół roku uzbierało mi się w zamrażalniku 9
białek. Postanowiłem więc w końcu je wykorzystać (pewnie mogłyby jeszcze z miesiąc czy dwa poleżeć, ale zaczynało mi się kończyć miejsce w pojemniczku, a nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się kolejne "zbędne"
białko). Robiłem tu już kiedyś babkę z samych
białek, lecz tym razem chciałem czegoś innego. Zaczęło się przeszukiwanie blogów kulinarnych. Oczywiście najczęściej udawało mi się znaleźć przepis na
bezowy torcik Pavlovej, który wymaga długiego czasu pieczenia. W końcu udało się jednak natrafić na ten przepis, który po zmodyfikowaniu stał się bazą prezentowanego poniżej torciku.

Składniki:ok. 300 g
białekok. 260-280 g
mąki175 g
cukru3 łyżeczki
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia75 g miękkiego
masłaok. 180 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soliok. 10 dag posiekanych
orzechów włoskich (opcjonalnie) na krem:ok. 430 g
śmietany 30% do ubijania250 g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 180 o C.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli
cukier, sypiąc go przy brzegach naczynia. Miksować do uzyskania błyszczącej piany.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać z
orzechami (jeśli dodajemy).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać powoli rozpuszczoną
czekoladę i dalej miksować.Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubite
białka, mieszając łyżką. Następnie dodać
mąkę (także mieszać łyżką).Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy [u mnie o średnicy ok. 24 cm]. Piec przez 30 min. Wystudzić w formie.Wystudzone ciasto można przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem z poniższego przepisu.Krem:Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać 3 łyżki
cukru pudru. Pozostały
cukier puder wymieszać z
serkiem mascarpone. Do
serka dodawać stopniowo ubitą
śmietanę i mieszać łyżką aż do połączenia. [Krem można jeszcze dosłodzić do smaku.]Torcik można przyozdobić świeżymi
owocami, np.
borówką.
