ßßß Cookit - przepis na czarny torcik z białek

czarny torcik z białek

nazwa

Wykonanie

czekoladowe ciasto z samych białek
Przez ostatnie pół roku uzbierało mi się w zamrażalniku 9 białek. Postanowiłem więc w końcu je wykorzystać (pewnie mogłyby jeszcze z miesiąc czy dwa poleżeć, ale zaczynało mi się kończyć miejsce w pojemniczku, a nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się kolejne "zbędne" białko). Robiłem tu już kiedyś babkę z samych białek, lecz tym razem chciałem czegoś innego. Zaczęło się przeszukiwanie blogów kulinarnych. Oczywiście najczęściej udawało mi się znaleźć przepis na bezowy torcik Pavlovej, który wymaga długiego czasu pieczenia. W końcu udało się jednak natrafić na ten przepis, który po zmodyfikowaniu stał się bazą prezentowanego poniżej torciku.
Składniki:
ok. 300 g białek
ok. 260-280 g mąki
175 g cukru
3 łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
75 g miękkiego masła
ok. 180 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
ok. 10 dag posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) na krem:
ok. 430 g śmietany 30% do ubijania
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 180 o C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier, sypiąc go przy brzegach naczynia. Miksować do uzyskania błyszczącej piany.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z orzechami (jeśli dodajemy). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę i dalej miksować.
Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubite białka, mieszając łyżką. Następnie dodać mąkę (także mieszać łyżką).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy [u mnie o średnicy ok. 24 cm]. Piec przez 30 min. Wystudzić w formie.
Wystudzone ciasto można przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem z poniższego przepisu.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Pozostały cukier puder wymieszać z serkiem mascarpone. Do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę i mieszać łyżką aż do połączenia. [Krem można jeszcze dosłodzić do smaku.]
Torcik można przyozdobić świeżymi owocami, np. borówką.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/08/czarny-torcik-z-biaek.html