Wykonanie
Takie
słoneczne, intensywnie
cytrusowe naleśniki możesz zrobić nawet w środku zimy. Może i wymagają nieco więcej pracy od tych tradycyjnych, jednak ich smak powinien wynagrodzić Twój wysiłek.8 sztuk:125 g
mąki250 ml
mleka100 ml
wody4
jajka20 g roztopionego
masłaszczypta
soliszczypta
cukru1/2 łyżeczki skórki startej z
cytrynySos do naleśników:2
pomarańcze5
mandarynek100 g
cukru100 g
masła1-cm kawałek
laski wanilii100 ml
likieru pomarańczowego Grand Marnier lub CointreauPrzesiać
mąkę do miski, dodać
sól,
cukier,
jajka, wymieszać. Dodać roztopione
masło i
skórkę z cytryny. Powoli wlewać do masy
mleko i
wodę, cały czas mieszając trzepaczką. Ciasto odstawić na godzinę. Smażyć na rozgrzanej patelni. Zrobić sos do naleśników: z jednej
pomarańczy zetrzeć skórkę. Z wszystkich
owoców wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię wsypać
cukier i delikatnie poruszać patelnią, żeby
cukier równomiernie się rozsypał. Kiedy się rozpuści i skarmelizuje, dodać
masło, następnie sok,
skórkę pomarańczową i
laskę wanilii. Gdy sos zmniejszy swoją objętość o połowę, ostrożnie dodać naleśniki złożone w ćwiartki. Smażyć całość. Odwrócić naleśnik na drugą stronę. Patelnię zdjąć z palnika, wlać
likier, podpalić
alkohol i poczekać, aż płomień zgaśnie. Kłaść naleśniki na talerz i polewać pozostałym sosem.Autor:
Marta Gessler