ßßß Cookit - przepis na Płonący naleśnik z cytrusami

Płonący naleśnik z cytrusami

nazwa

Wykonanie

Takie słoneczne, intensywnie cytrusowe naleśniki możesz zrobić nawet w środku zimy. Może i wymagają nieco więcej pracy od tych tradycyjnych, jednak ich smak powinien wynagrodzić Twój wysiłek.
8 sztuk:
125 g mąki
250 ml mleka
100 ml wody
4 jajka
20 g roztopionego masła
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Sos do naleśników:
2 pomarańcze
5 mandarynek
100 g cukru
100 g masła
1-cm kawałek laski wanilii
100 ml likieru pomarańczowego Grand Marnier lub Cointreau
Przesiać mąkę do miski, dodać sól, cukier, jajka, wymieszać. Dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Powoli wlewać do masy mleko i wodę, cały czas mieszając trzepaczką. Ciasto odstawić na godzinę. Smażyć na rozgrzanej patelni. Zrobić sos do naleśników: z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z wszystkich owoców wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i delikatnie poruszać patelnią, żeby cukier równomiernie się rozsypał. Kiedy się rozpuści i skarmelizuje, dodać masło, następnie sok, skórkę pomarańczową i laskę wanilii. Gdy sos zmniejszy swoją objętość o połowę, ostrożnie dodać naleśniki złożone w ćwiartki. Smażyć całość. Odwrócić naleśnik na drugą stronę. Patelnię zdjąć z palnika, wlać likier, podpalić alkohol i poczekać, aż płomień zgaśnie. Kłaść naleśniki na talerz i polewać pozostałym sosem.
Autor: Marta Gessler
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj_wyjechani/56,143251,13793452,plonacy-nalesnik-z-cytrusami,,4.html