ßßß
fot. Joanna Matyjek, www.odczarujgary.plObrać i zetrzeć ziemniaki. Przełożyć je do gazy lub ścierki i mocno odcisnąć. Wodę zebrać do miski odstawić na kilka minut. Ostrożnie zlać, zebrana na dnie miski skrobie dodać do masy ziemniaczanej. Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć, delikatnie osolić. Wymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. Dobrze wymieszać.Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia.Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, razem przesmażyć. Polać kartacze przed podaniem.
fot. Joanna Matyjek / www.odczarujgary.plJoanna Jakubiuk - szefowa kuchni w restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, mistrzyni pierogów i dań z pola na stół. Do gotowania wykorzystuje w 90 procentach produkty lokalne, w tym te z własnego ogrodu.
Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika KuciaZobacz także
Znaj ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie
Słodkie rogaliki ziemniaczane [przepis]