ßßß Cookit - przepis na PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE

PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE

nazwa

Wykonanie

potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce.
Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia.
Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem.
Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser.
Składniki na ciasto: na około 10 sztuk
1 kg. ugotowanych ziemniaków
0,5 kg. surowych ziemniaków
skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego
wyciskaliśmy sok z tartych ziemniaków
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Składniki na farsz:
0,5-1 kg. łopatki wieprzowej
1 szt. cebuli
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek
2-3 ząbki czosnku
Do okraszenia:
cebula
i/lub boczek wędzony
słonina
Ugotowałam ziemniaki w łupinkach - najlepiej dzień wcześniej.
Obrałam ze skórki.
Przecisnęłam je przez praskę.
Surowe starłam na drobnej tarce.
Odsączyłam z nich wodę.
Można użyć do tego gazy lub sitka.
Sok odstawiłam na 10-15 minut, aby na dnie osadził się krochmal.
Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię)
wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych.
Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną.
Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba
aby ciasto dało się zlepić.Lekko posoliłam.
Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem.
Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam.
Najlepiej ręką.
Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody.
Mięso będzie wtedy pulchne.
Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni,
do środka wkładałam mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam
i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny.
Okrągłe, kuliste kształty nadamy kartaczom.
Wrzucałam je na gotującą i osoloną wodę.
Gotowałam na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 20-30 minut.
Woda powinna tylko lekko "pyrkać".
Jeśli za bardzo będzie wrzała kluski popękają i zwyczajnie się rozpadną.
Można podawać ze skwarkami z boczku, słoniny i podsmażoną cebulą.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2010/12/pyzy-z-miesem.html