Wykonanie
Bulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był "
ziemniakiem" Indian.Topinambur,
słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę
szparagi, trochę
karczochy, a trochę
młode ziemniaki.
Topinambur, Fot. Joanna KrzewińskaPrzepisów, na ich przyrządzenie, nie mogło zabraknąć w Książce Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1920 roku. Stąd inspiracja.Składniki:8 bulw2
jajka5 łyżek
bułki tartejsól3 łyżki
masłaTopinambur umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Obtoczyć w rozmąconym
jajku i "wytarzać" w
bułce tartej. Smażyć na rumiano na
maśle.
Usmażone bulwy, Fot. Joanna Krzewińska
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska