Wykonanie
Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z
sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;)

Składniki:1 kg ugotowanych, wystudzonych
ziemniaków200 gram
maki pszennej1
jajkoszczypta
solibułka tartamasło klarowane do smażenia2 łyżki roztopionego
masłaWykonanie: Wystudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę do
czosnku bądź maszynkę do
mielenia mięsa. Następnie połączyć je z
mąką,
jajkiem i szczyptą
soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy
mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym
masłem z obu stron i obtaczamy w
bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z
sosem pieczarkowy. Przepis tutaj.