Wykonanie
Jak dotąd sprawy nie wyjaśniono. - Trudno sobie wyobrazić, żeby kwiat nasturcji odznaczał się bioluminescencją, skoro nie wykryto niezbędnych do tego procesu enzymów i substratów - twierdzi R. Antoszewski, badacz i pasjonat nasturcji z Nowej Zelandii.Stawia hipotezę, że w szczególnych okolicznościach, przy odpowiedniej elektryzacji atmosfery i wilgotności obserwowano tzw. ognie Św. Elma - zjawisko dosyć dobrze opisane przez klimatologów. Szpiczasta kieszonka kwiatu nasturcji, "zaadresowana" w naturze do kolibrów, które zapylają tę roślinę w Peru, może
mieć tu znaczenie.

Kwiat nasturcji, fot. Małgorzata SuliszW
polskich dworach od dawna nasturcja spożywana była jako warzywo, przeciwdziałające szkorbutowi. Natomiast pąki kwiatowe i zielone
owoce nasturcji marynowano w occie i spożywano jak
kapary.Polskie
kaparyJak je robiono? - W końcu marca lub na początku kwietnia zbierać pączki od żółtych kwiatów, zwanych majówki, rosnących nad
wodą w kształcie różyczek. Obrać je czysto, namoczyć w bardzo słonej wodzie, nacisnąć deneczkiem i kamieniem, a za parę dni odlać
wodę, niech na serwecie osiąkną: po czem przygotować
ocet z korzeniami, ostudzić i nim zalać, a na wierzch
oliwą - radziła autorka "Gospodyni Doskonałej" z 1889 roku.Przed laty mój wuj chciał zaskoczyć babcię i zwiózł jej z Ameryki słoiczek
kaparów.Babcia dar przyjęła i
mówi, że na takie prezenty pieniędzy szkoda, a ona wszystko co lubi i tak ma w spiżarce. Także
kapary. I przyniosła słoiczek marynowanych pąków nasturcji.Po wojnie zagadkowe nasturcje zniknęły z ogrodów, tak jak zniknęły z powierzchni ziemi polskie dwory. Została o nich pamięć. Przetrwały w wiejskich ogródkach, tak jak dzikie
szparagi. W upalne dni znów kuszą ptaki błękitnymi iskrami.
Kapary z babcinej spiżarkiSkładniki:50 dag zielonych
owoców nasturcji1 łyżeczka
soliNa zalewę:2 szklanki
octu winnego10 dag
cukru3
goździkikawałek
cynamonu4 ziarna
czarnego pieprzu1 miniaturową
papryczkę chiliWykonanie:Najpierw trzeba
owoce nasturcji starannie przebrać, opłukać i osączyć. Następnie zagotować
wodę z
solą, włożyć
owoce i gotować 12 minut. Przecedzić i przełożyć do małych słoiczków.Przygotować zalewę: Zagotować
ocet winny z
cukrem, korzeniami i papryczką. Przecedzić zalewę i zalać
owoce nasturcji. Pasteryzować 15 minut w temperaturze 70 stopni C. Smacznego.



Chodzież Iwona Komplet tale... Luminarc KOMPLET OBIADOWY 1... Villa & Tavola Miranda Komp...