Wykonanie
Mam wrażenie, że jeszcze całkiem niedawno było tak ciepło,że ąż miałam dość upałów...a teraz witają nas chłodne ranki, wieczory...Dzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i
dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek
dynia marnowana po śląsku.Składniki:

1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)szklanka
octu winnegoszklanka
wody2-3 gałązki
estragonu lub
rozmarynu5-6
goździkówkawałek kory
cynamonu50 g
cukru10 g
soliPrzygotowanie:pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątkuwyjmujemy na sito, przelweamy zimną
wodą, osączamyzagotowujemy
wodę z
octem,
solą,
cukrem i
goździkami i
cynamonemdynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego
rozmarynu lub
estragonuwlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minutSmacznego../Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.htm l