Wykonanie
Niezwykła to dla mnie rzecz:
dżemy i
konfitury można robić nie tylko z
owoców. W tym roku po raz pierwszy dowiedziałam się o tego typu przetworach z warzyw. Za to kocham kuchnię i gotowanie - element niespodzianki na każdym kroku.- 2 kg. strąków
czerwonej papryki- 1,5 szkl.
cukru- szczypta
soli- 4
cytryny- 1/2 łyżeczki mielonych
goździków- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 2 gałązki świeżego
rozmarynu (same drobno pokrojone igiełki)
Papryką myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i blendujemy bądź przekręcamy przez maszynkę do
mięsa.Masę przekładamy do garnka, dodajemy
cukier,
sól i gotujemy bez przykrycia od. 20 minut, często mieszając.
Cytryny sparzamy we wrzątku, osuszamy, a skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Oddzielnie wyciskamy z nich sok, który następnie dodajemy do masy paprykowej. Wszystko gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy
skórkę z cytryn,
goździki,
cynamon i
rozmaryn, mieszamy o gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy pod kocykiem.Smacznego!!Przepis pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego"