ßßß Cookit - przepis na Dynia w occie

Dynia w occie

nazwa

Wykonanie

09 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylem
Na sam koniec dyniowego sezonu przedstawiam przepis na dynię w occie. Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy w zalewie z octu, cukru z dodatkiem goździków i laski cynamonu, przekładamy do słoiczków i zalewamy przygotowaną mieszaniną. Pyszna i wyrazista w smaku dynia idealnie pasuje do dań mięsnych, stanowi także ciekawy dodatek na świątecznym stole.
Dynia w zalewie
Składniki na 6 słoiczków:
1 , 5 kg dyni (obranej ze skóry, pozbawione pestek i miąższu oraz pokrojonej w grubą kostkę)
0,5 l octu spożywczego 10 %
1 kg cukru
1 l wody
10-20 goździków
laska cynamonu
Dodatkowo:
6 półlitrowych słoiczków z nakrętkami
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier i przyprawy, następnie zagotować.
Dynię gotować na małym ogniu w przygotowanym wywarze partiami aż będzie szklista i nieco zmieni kolor.
Po ugotowaniu przełożyć dynię do półlitrowych słoiczków i zalać roztworem, w którym była gotowana. Słoiczki zakręcić.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_dynia-w-occie.html