Wykonanie
09 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylemNa sam koniec
dyniowego sezonu przedstawiam przepis na
dynię w occie. Pokrojoną w kostkę
dynię gotujemy w zalewie z
octu,
cukru z dodatkiem
goździków i laski
cynamonu, przekładamy do słoiczków i zalewamy przygotowaną mieszaniną. Pyszna i wyrazista w smaku
dynia idealnie pasuje do dań
mięsnych, stanowi także ciekawy dodatek na świątecznym
stole.
Dynia w zalewie
Składniki na 6 słoiczków:1 , 5 kg dyni (obranej ze skóry, pozbawione pestek i miąższu oraz pokrojonej w grubą kostkę)0,5 l
octu spożywczego 10 %1 kg
cukru1 l
wody10-20
goździkówlaska
cynamonuDodatkowo:6 półlitrowych słoiczków z nakrętkamiSposób przygotowania:Do garnka wlać
wodę, dodać
ocet,
cukier i
przyprawy, następnie zagotować.
Dynię gotować na małym ogniu w przygotowanym wywarze partiami aż będzie szklista i nieco zmieni kolor.Po ugotowaniu przełożyć
dynię do półlitrowych słoiczków i zalać roztworem, w którym była gotowana. Słoiczki zakręcić.