Wykonanie
Czy mówiłam już, że dyni mam za dużo? A to dopiero początek. Jak tak dalej pójdzie to po tym roku nie
będę mogła na nią patrzeć (aż do przyszłej jesieni). Małżonek się
śmieje, że powinnam stanąć na targu i sprzedawać :). Ale nie, ja zamierzam wypróbować jak najwięcej przepisów. Ten przepis znalazłam u Irenki i Andrzeja .
Dynia gotowa, teraz tylko czekam kiedy
będę mogłą z nią zrobić omlet .

Składniki:Dojrzała twarda
dynia, obrana i pokrajana w kostkę (ok. 1 kg)Zalewa:2 szklanki
wodyniepełna szklanka 6 procentowego
octu (dałam 10 procentowy)1 dag
soli5 dag
cukrukilka
goździkówkawałek laski cynamonowejlistki
estragonu lub
rozmarynu.Wykonanie:
Dynię wrzucić na 5 minut do wrzącej
wody, osączyć i oziębić na sicie. Układać do słoi. Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem listków
estragonu lub
rozmarynu. Zagotować, wrzącą ostrożnie zalewać
dynie w słoikach, do każdego dodać parę listków
estragonu lub
rozmarynu. Zamknąć zakrętkami i pasteryzować w temperaturze 85 stopni przez 15 minut./wydrukuj przepis/