Wykonanie
Miłośnikom dyni polecam dzisiaj wersję marynowaną.
Korzenne przyprawy podkreślają jej charakter.
Cukru w zalewie nie czuć choć gdyby go nie było zapewne byłoby zbyt kwaśno. Taka marynowana
dynia będzie doskonała do sałatek. Wyszło mi 8 słoiczków z jednej małej dyni. A do rozejrzenia się za tym przepisem zmobilizowały mnie osoby, które tu zaglądają. Pozdrawiam wszystkich moich czytelników:)
ŹródłoSkładniki:1 szkl.
octu 10%5 szkl.
wody1 łyżka
soli3/4 szkl.
ksylitolu (lub
cukru)5-6
goździków1/3 łyżeczki
cynamonudyniaDynię pokroić w kostkę, zasypać
ksylitolem (lub
cukrem) z dodatkiem
goździków i
cynamonu, zostawić na noc. Następnego dnia, przygotować zalewę z
octu,
wody i
soli, zalać nią
dynię i gotować ok 10 min, pilnując aby
dynia nie rozgotowała się, ma pozostać jędrna. Gorącą
dynią z zalewą napełniać słoiki, zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.Smacznego:)