Wykonanie

Przepis na
dynię, której fanką jest moja mama. Ciężko mi podać dokładnie proporcje składników, ponieważ zawsze przyrządzam ją na oko.Składniki:
dynia (ok. 2 kg)
ocetcukierwodaDynię pokroić w małą kostkę. Zasypać
cukrem i wymieszać.
Cukru powinno być tyle, żeby każdy kawałek dyni był dokładnie pokryty, ale
cukier nie może się osypywać na wierzchu. Przykryć ścierką lub ręcznikami papierowymi i odstawić na kilka godzin (ja odstawiam na noc). Następnie zlać wytworzony sok, dolać ok. ½ szklanki
wody i
octu wg. uznania, w zależności jak kwaśną zalewę lubicie. U mnie mniej więcej w stosunku 5-6:1 (sok:
ocet). Zalewę umieścić w garnku i zagotować.
Dynię przełożyć do słoiczków (u mnie wielkość standardowych słoiczków po
dżemie) i zalać gorącą zalewą. Ustawić w dużym garnku, zalać
wodą (poniżej wysokości nakrętki) i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut. Następnie ustawić do góry dnem i ostudzić.Przepis bierze udział w akcji:Ewka