Wykonanie

Interesująco
smakowo są
marynowane owoce,
śliwki dość popularne,
morele już nie bardzo, a szkoda, bo są znakomitym dodatkiem do pasztetów,
wędlin i pieczeni na zimno.
Morele zamarynowalam po raz pierwszy, a zaispirowal mnie przepis z "Prawdziwej kuchni polskiej"
Hanny Szymanderskiej. Marynaty do najzdrowszych nie należą, ale trudno je pominąć ze względu na walory smakowe i dekoracyjne. Poza tym
ocet spirytusowy zawsze można zastąpić łagodniejszym winnym. Dobra zalewa do marynowania to
ocet rozcieńczony
wodą z dodatkiem
soli,
cukru lub
miodu oraz przypraw korzennych. Do marynaty użyłam
ksylitolu, ale w takiej samej ilości możesz użyć
cukru .

Składniki na 3 słoiki:1.200 kg
moreli z pestkami500 ml
wody125 ml
octu 6%2 łyżki
cukru lub
ksylitolu1 płaska łyżeczka
soli gruboziarnistejmały kawałek
cynamonu2- 3
goździki na słoik3- 5 ziarenek
kardamonu na słoikWykonanie:
morele umyć, usunąć pestkizagotować
wodę z
cukrem i
solą, dodać
ocetpołówki
moreli ułożyć ciasno w słoiczkach, dodać
goździki, ziarenka
kardamonu i po kawałeczku
cynamonu. Zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnkaUDANYCH
PRZETWORÓW !UWAGI: Najpopularniejszą marynatą w kuchni polskiej jest marynata miodowa. I tu podaję dokładny przepis za
Hanną Szymanderską:Na 1 kg
owoców potrzeba 50 g
cukru, 50 g
miodu, szklankę
octu winnego 7%, szklankę przegotowanej
wody, 5-7
goździków i 4-5 ziarenek
kardamonu