ßßß
Święta się skończyły, pora na coś lekkiego by wrócić do formy. Wprawdzie u mnie do wielkanocnych śniadań są na stole lekkie sałatki na bazie sałaty w winegrecie ale traktowane są jako dodatki, nieraz zaostrzające apetyt na świąteczne wędlinyDziś zrobiłam już taką sałatkę jako samodzielne danie a kawałki wędzonego kurczaka są jej elementem.kubek mieszanki sałat z roszponką2-3 liście sałaty lodowejpomidorkawałek zielonego ogórkawędzone udko kurczakapo garści rzeżuchy i szczypiorkusól, pieprz ziołowyłyżka domowego octu jabłkowego z cząbremłyżka oliwyPorwane liście sałaty lodowej zmieszałam z mieszanką sałat , dodałam pokrojonego w półplasterki zielonego ogórka i pomidora, posoliłam lekko. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone udko kurczaka, posypałam pieprzem ziołowym , polałam octem jabłkowym i oliwą, wymieszałam.Na koniec posypałam rzeżuchą i szczypiorkiem. Wstawiłam do lodówki by się przegryzła. Przeznaczyłam ją na kolację, ale widać jest smaczna, bo zaczęła już znikać z lodówki, chyba resztę schowam dla siebie „za sałatą ”Jest lekka, dałam mniej oliwy, niż zwykle do winegretu, polecam po świątecznych kulinarnych szaleństwach.Smacznego !