Wykonanie

Na
Palmową Niedzielę postanowiłam wypróbować nową wersję babki, z dodatkiem tartych
migdałów i suszonych
śliwek. Pomysł zaczerpnęłam z „Kuchni polskiej ”
Hanny Szymanderskiej. Zrobiłam ją na drożdżach , bo takie najbardziej lubię i na Wielkanoc takie tradycyjne są najlepsze. Wykorzystałam do niej tarte
migdały a dla dodania smaczku-
suszone śliwki.

400 g
mąki pszennej100 g tartych
migdałów ( BackMit)Kilka
śliwek suszonych ( KRESTO)1/3 kostki stopionego
masła2 łyżki
oleju30 g
drożdżyszklanka
mleka2
jajka i 2
żółtka4 łyżki
cukru i jedna z
waniliąłyżeczka
spirytususzczypta
soliNajpierw roztarłam
drożdże z łyżeczką
cukru, dodałam letnie
mleko ( pół szklanki ), posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam
masło , wymieszałam
cukry z
jajkami.Do miski wsypałam
mąkę u tarte
migdały , posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : pokrojone drobno
suszone śliwki, wyrośnięty rozczyn,
jajka z
cukrem, resztę
mleka,
olej, stopione
masło w temperaturze pokojowej,
spirytus. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około pól godziny.Włożyłam ją do dużej natłuszczonej formy na babkę z kominkiem i pozwoliłam podrosnąć w ciepłym miejscu z 10 minut.Piekłam ją na piekarniku nagrzanym do 175 C około 45 minut, aż nabrała złotego koloru a wbity w nią patyczek wyszedł suchy.Babka wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym
migdałowym smaku a dodatek suszonych
śliwek ciekawie ją ożywił.Smacznego !