Wykonanie
Och, jak się cieszę, że znów mam energię na wypiekanie drobnych
ciasteczek na Święta! Przez wiele lat piekłam co roku komplet różnych rodzajów
ciasteczek na Gwiazdkę, co jedne to bardziej pracochłonne. Zajmowało mi to mnóstwo czasu i w końcu miałam już dość. W tym roku znów wracam do pieczenia drobnych
ciasteczek, jednak będą to tylko bardzo szybkie i proste wypieki. Na pierwszy ogień poszły wyśmienite, bardzo kruche czeskie rogaliki
orzechowe w cukrze . Są przepyszne, musicie koniecznie je zrobić!
Karela Gotta słuchałam jak miałam ledwie kilka lat. Taki był
młody, przystojny, hoo! Dziś znów słucham Karela, to propozycja Ani na tegoroczny konkurs Noël, noël 2015, a przy okazji czeskie kolędy idealnie pasują do... czeskich rogalików. Posłuchajcie Karel Gott i "Jak si krásné, neviňátko" ...Pierwszy raz
jadłam czeskie
orzechowe rogaliki w cukrze, gdy na którąś szkolną wigilię, lata temu, przyniosła je jedna z mam, rodowita Czeszka. Były niesamowicie kruche, obłędnie
orzechowe, po prostu cudowne! I oczywiście cała puszka pachnących
wanilią i
orzechami rogalików zniknęła w oka mgnieniu. Natychmiast poprosiłam Svetę o przepis, ale w ferworze przygotowań do Świąt gdzieś mi zaginął. Dopiero kilka lat później znów się o niego upomniałam i od tej
pory sama je czasami piekłam na Gwiazdkę.Ku mojemu ogromnemu zdumieniu, zorientowałam się niedawno, że nigdy ich nie publikowałam na blogu, cóż za niedopatrzenie! Szczególnie, że są to jedne z tych wypieków, które zrobić każdy, i zawsze się udają, nawet jeśli ktoś nie posiada genu cukiernika. Wystarczy kilka podstawowych składników, 10 minut wyrabiania ciasta i circa 30 minut na pieczenie następnego dnia i puszka cudownych rogalików gotowa.
Wystarczy kilka najprostszych składników, które zazwyczaj każdy ma w spiżarni, by zrobić szybkie bardzo kruche rogaliki
orzechowe w cukrze . Dopilnujcie, by
mieć najlepszej jakości
orzechy włoskie, najlepiej dobrej firmy, by nie okazały się gorzkie, czy zjełczałe. Pozostałe składniki to
jajko (najlepiej wiejskie z nr 0),
cukier demerara (ew biały), drobny
cukier do wypieków (będzie najlepszy, ale zwykły kryształ też da radę), najlepsze
masło (min 82% tłuszczu
mlecznego) i ekstrakt
wanilii (jest jest w przepisie, mimo, że nie ma na zdjęciu).Czeskie
orzechowe ciasteczka mogą przybierać w zasadzie dowolną formę, ja pierwszy raz
jadłam je jako rogaliki, stąd zawsze w tym kształcie je piekę. Przygotowanie rogalików
orzechowych nie wymaga wałkowania ciasta, wycinania kształtów, malowania
jajkiem, by pięknie błyszczały i całego tego ambarasu, który znacząco przedłuża przygotowanie drobnych wypieków. Wystarczy odcinać po kawałku dobrze schłodzone ciasto, dłońmi uformować na blacie długi wałeczek,
potem go pociąć na ok 6-7cm odcinki, uformować cienkie końcówki, zagiąć w
rogal i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. To tak prosty wypiek, że nawet dziecko, samodzielnie sobie z nim poradzi. Jedyne czego trzeba pilnować, to by ciasto, które nie jest w danym momencie formowane, cały czas pozostawało w lodówce.Drugi ważny punkt działania to wyjmowanie gorących rogalików z pieca . Takie gorące, prosto z blachy rogaliki natychmiast wkłada się do miski z drobnym
cukrem do wypieków (nie pudrem!), obsypuje
cukrem używając łyżki i dopiero
potem przekłada na kratkę. Ja zawsze najpierw formuję jedną blachę rogalików, podczas, gdy ta już jest w piecu, przygotowuję miskę z drobnym
cukrem i formuję kolejną blachę.
Potem zamieniam rogaliki - surowe do pieca, gorące do
cukru. W
sumie wychodzi mi ich ok 2 blach. Rogaliki nie rosną, zatem można je stosunkowo ciasno układać bez obawy, że się posklejają.Noooo i s próbujcie się oprzeć takim gorącym, kruchym rogalikom
orzechowym, nie ma szans, są pyszne! Ale oczywiście wspieram Was szczerze w wysiłkach. Podpowiem, ze warto upiec rogaliki sporo przed Gwiazdką, a gdy tylko ostygną, przełożyć je do puszki, zamknąć i schować. Wyjęte na świąteczny stół w Boże Narodzenie będą "jak znalazł"...
Czeskie rogaliki
orzechowe są niesamowicie kruche, absolutnie przepyszne. Świetnie smakują do
kawy, aromatycznej
herbaty, czy świątecznego kompotu. Wyglądają jak obsypane śniegiem i znikają nim się obejrzysz. Warto rozważyć upieczenie podwójnej ilości.z podanych proporcji wychodzą 2 blachy - ok 60 rogalików120g
orzechów włoskich (użyłam Bakalland
orzechy Chandler)350g jasnej
mąki orkiszowej (może być pszenna)250g najlepszego
masła80g
cukru demerara lub
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
wanilii1
jajkook 1/2 szklanki drobnego
cukru do obtaczaniaZmiksuj w blenderze
orzechy włoskie na drobną
kaszę.
Mąkę,
cukier,
masło i zmielone
orzechy posiekaj szybko nożem lub wyrób płaskim mieszadłem w mikserze, dodaj
wanilię,
jajko i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto będzie mocno się kleić.
Owiń je folią i schowaj do lodówki na min 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Przygotuj miskę z drobnym
cukrem. Rozgrzej piekarnik do 170°C.Odkrawaj po ok 1/4 ciasta (pozostałą część od razu chowaj do lodówki). Z odkrojonego kawałka uformuj na blacie długi wałek (o średnicy ok 1 , 5 cm) i potnij go na ok 6-7 cm odcinki. Każdy odcinek uformuj na blacie w taki sposób, by miał zwężające się końcówki i ułóż w formie rogalika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (patrz zdjęcie wyżej). Rogaliki możesz układać dość ciasno, nie rosną w trakcie pieczenia.Gdy już masz pierwsza blachę gotową, wstaw ją do pieca, a w tym czasie formuj drugą blachę rogalików. Piecz rogaliki ok 8-12 minut w temperaturze 170°C. Powinny lekko się ozłocić. Wyjmij blachę gorących rogalików (i od razu wstaw do pieca drugą partię), każdy rogalik przekładaj ostrożnie do miski z drobnym
cukrem, posypuj łyżką i układaj na kratce do całkowitego wystudzenia.Rogaliki świetnie przechowują się w puszce. Są wyśmienite!_______wpis jest efektem współpracy z Bakalland, której to firmy
orzechy włoskie wykorzystałam do przygotowania rogalików