Wykonanie
Możesz być weganinem, wegetarianinem albo mięsolubnym miłośnikiem karmelizowanego
bekonu. Być może potrafisz się powstrzymać przed podjadaniem pierniczków kilka dni przed Gwiazdką, ale czy słoik cudownego,
orzechowo-
czekoladowego kremu nie jest najlepszym lekarstwem na zimno, albo gorąco w grudniu, na pluchę, na za szybko zapadający mrok, na nie chciane kapcie pod choinką? Jednak zamiast sięgać po gotowe, kupne kremy, które z pewnością smakują, jednak lepiej nie czytać ich składu. Domowa nutella na prawdziwych orzechach, z najlepszej jakości
kakao to prostota, a jednocześnie doskonały smak. I
serio wystarczy dobry blender i kilka składników. To cudowny jadalny prezent dla każdego!
Leniwy niedzielny poranek, w głowie jeszcze ostre metalowe nuty z wczorajszej Blogowiligii, w oczach uśmiechy, które zbierałam na ulicy w południe od tysięcy ciepłych, pogodnych ludzi.
Piję delikatny napar z rumianku z
pomarańczą, słucham Louisa Armstronga, który n chwilę przywdział mikołajową czapkę. "Zat You, Santa Claus?", to w tym roku utwór otwierający playlistę świąteczną na Spotify Gwiazdka z Noël, noël 2015, którą miło włączyć przed Świętami i grać przez cały tydzień. Posłuchajcie...Co lubicie znajdować pod choinką? A czym sami obdarowujecie bliskich? Mnie zawsze rozczulały i wzruszały prezenty samodzielnie wykonane, od pudełeczka na "biżuterię", czyli wszystkie plastikowe bransoletki, które dostałam od przyjaciółki w podstawówce, po pudełeczko
ciasteczek, które samodzielnie upiekła dla mnie kiedyś moja malutka wówczas córeczka. No tak, bo te jadalne prezenty to generalnie są wspaniałe. Jest ktoś, kto piecze, smaży, dusi,
potem razem z uśmiechem zamyka w słoiczku, pudełeczku, przewiązuje wstążką. I jest ktoś, to rozwiązuje wstążeczkę, odkręca pokrywkę, uchyla wieczko i pierwsze co wydobywa się ze środka to ten uśmiech, ciepło i
serce. Jadalne prezenty to obdarowywanie miłością - mamy do dziecka, syna do ojca, chłopaka do pierwszej dziewczyny, babci do niewielkiej wnuczki, przyjaciółek, które o sobie pomyślały najcieplej.
Niech w tym roku jednym z jadalnych prezentów, które podarujecie bliskim będzie słoik domowej, pysznej nutelli . Takiej bez mnóstwa bezsensownych składników. Nie wierzycie, to popatrzcie proszę:Skład oryginalnej nutelli to :
cukier (na pierwszym miejscu, czyli jest go najwięcej, aczkolwiek producent nie podaje %)
olej roślinny (na drugim! i nie wiadomo jako, podejrzewam, ze to
olej palmowy)
orzechy laskowe 13% (a ponoć to krem
orzechowy!)
kakao w proszku o obniżonej wartości tłuszczu 7,4% (serio? po co odtłuszczone, tłuszcz
kakaowy jest pyszny i zdrowy, ale oczywiście tańszy od
tłuszczu roślinnego, prawda?)
mleko odtłuszczone w proszku 6,6% (w domowej nutelli całkowicie do pominięcia)
serwatkaemulgator: lecytynawanilina (produkowana syntetycznie w przemyśle chemicznym)To teraz coś miłego do czytania i zdecydowanie krótsza lista, bo tylko 6 składników. Wszystkie są bezpieczne, zdrowe, a przynajmniej nie szkodzą i połączone ze sobą stworzą pyszny,
orzechowo-
czekoladowy krem dla każdego łasucha.Skład domowej nutelli wg ChilliBite :prażone
orzechy laskowe 52%
cukier trzcinowy 35% (można zastąpić
białym cukrem lub
syropem z agawy)naturalne
kakao w proszku 7,3%organiczny
olej kokosowy 2,9% (można zastąpić
olejem z
orzechów laskowych)naturalny ekstrakt
wanilii 2,2%szczypta
soliI co, przekonani? Czyż powyższe nie brzmi lepiej? Czy ślinianki nie zaczynają szaleć już po przeczytaniu składu domowej nutelli? To naprawdę pyszny
orzechowo-
czekoladowy krem, który bez wyrzutów sumienia można dać dziecku na śniadanie. Zróbcie koniecznie i podarujcie komuś od
serca, a mały słoiczek zachowajcie dla siebie.Ekologiczny
olej kokosowy jest dostępny w każdym większym markecie, nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeśli nie uda się Wam kupić
trzcinowego cukru pudru, możecie sami go zrobić w dobrym blenderze lub Thermomixie, ale można go zastąpić zwykłym
cukrem pudrem lub
syropem z agawy. Dodajcie też czarne, najlepsze holenderskie
kakao doskonałej jakości, a ekstrakt lub pasta z prawdziwej
wanilii to obowiązkowy składnik w każdej kuchni. Szkoda zdrowia na sztuczne wanilinowe aromaty, zapachy i aromatyzowane waniliną
cukry.
Wystarczy dobry blender, lub Thermomix, by w kilka minut przygotować wyśmienita domową nutellę . W zasadzie jedynym, ciut bardziej pracochłonnym elementem jest uprażenie i otarcie ze skórek
orzechów laskowych, to jest ten moment, gdy do słoiczka wkładamy nasze
serce. Prażone
orzechy laskowe cudownie pachną w całym domu i zyskują na smaku w porównaniu ze zwykłymi
orzechami.370g
orzechów laskowych (po uprażeniu i otarciu skórek 360g)240g
trzcinowego cukru pudru (można zastąpić zwykłym drobnym
cukrem pudrem)*20g ciemnego, naturalnego
kakao**10-20g ekologicznego
oleju kokosowego (można zastąpić
olejem z
orzechów laskowych)1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiszczypta
soliOrzechy laskowe wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 10 minut.
Orzechy powinny się lekko podprażyć, a skórka popęka i będzie łatwa do zdjęcia. Gorące
orzechy partiami przekładaj do czystej ściereczki kuchennej i pocieraj intensywnie, aż wszystkie skórki się złuszczą. Do nutelli wszystkie
orzechy powinni być pozbawione skórek, te mogą bowiem dać nieco goryczy.
Orzechy zmiksuj w blenderze lub Thermomixie na gładki, lejący krem. Początkowo będzie to gęsta masa, ale po chwili stanie się bardziej płynna - powstanie
masło orzechowe (trwa to ok 2-5 minut w zależności od mocy blendera).
Potem dodaj
trzcinowy cukier puder,
kakao,
wanilię i
sól, miksuj ponownie do uzyskania gładkiej pasty, na końcu wmiksuj
olej kokosowy.Domowa nutella początkowo będzie dość płynna, ale w lodówce gęstnieje. Można ją przechowywać ok 2-3 tygodni w lodówce, ale naszej jeszcze nigdy się ta sztuka nie udała. Domowa nutella świetnie smakuje na grzance z
razowego chleba, na kromce
chałki, do naleśników, czy gofrów, a też prosto ze słoika do podjadania dla łasuchów.* jeśli nie masz
cukru pudru trzcinowego, możesz zmiksować
cukier demerara w blenderze lub Themomixie na gładki puder, ok 30 sekund na najwyższych obrotach; możesz też użyć zwykłego
cukru pudru lub zamienić na
syrop z agawy** moja nutella jest bardzo ciemna, lubimy mocno
czekoladowe smaki, używam 20g
kakao, ale możesz na początku dać mniej, spróbować i ewentualnie jeszcze dodać więcej na własny smak