Wykonanie
15 grudnia 2015 wystartowała akcja charytatywna „Mądre, piękne i gotują” . W ramach projektu sześć znanych szefowych kuchni wyda specjalną kolację. Powstał też wyjątkowy kalendarz z przepisami i portretami autorek dań. Wpływy z akcji organizowanej przez kobiety zostaną przeznaczone na wsparcie innych kobiet - osieroconej rodziny restauratora.Akcja „Piękne, mądre i gotują” składa się z dwóch elementów: Kalendarz z przepisami .Agnieszka Małkiewicz (Horeca Communications) pomysłodawczyni akcji zaprosiła do studia fotograficznego kobiety znane z sukcesów w kulinarnym świecie: Agatę
Wojdę, Ewę
Malikę Szyc Juchnowicz, Luizę Trisno, Lilianę Filipiak,
Basię Ritz i Ewę Olejniczak, aby łącząc swój wizerunek i kulinarny talent, wsparły potrzebujących. Pikanterii dodaje fakt, że bohaterki występują w kalendarzu w
trzech konfiguracjach: Mądre (bez okrycia), Piękne (eleganckie) i Gotują – (wspólnie, w kuchni). Wszystkie
Panie możecie zobaczyć TUTAJ, a autorką ich portretów jest Lidia Skuza.KolacjaW kalendarzu „Mądre Piękne i Gotują” znajdziecie 6 ulubionych produktów i 6 przepisów zaproponowanych przez 6 wybitnych szefowych kuchni. Dań z kalendarza będzie można spróbować w ramach kolacji serwowanej podczas koktajl party, która odbędzie się 15 stycznia w warszawskiej restauracji „Slavika”.Menu:
Basia Ritz
buraki /
mleko kokosowe /
imbirEwa Olejniczak
szparagi /
krewetki /
chiliLilianna Filipiakpâté z
wątróbki /
jabłka / cydrAgata
Wojdabakłażan /
kasza gryczana /
jarmuż / prażone siemięEwa
Malika Szyc-Juchnowiczośmiornica/ dolmeh z liści winogron/ oliwki/mangoLuiza Trisno
czarna porzeczka /
kmin /
czerwona kapusta / kogel
mogelInicjatywa „Mądre, Piękne i Gotują” to też ukłon w stronę kobiet polskiej gastronomii, świetnych w biznesie i kreowaniu smaku: menadżerek, restauratorek, szefowych kuchni.- Delikatnie prowokacyjny charakter kalendarza jest najlepszą formą zwrócenia uwagi na temat, który każdej kobiecie - szefowej kuchni leży na
sercu. Jesteśmy tak samo dobre jak mężczyźni, ale musimy to udowadniać, pozbywać się naszych kobiecych atutów. Chcemy być i piękne i mądre i gotować. A jeżeli robimy to dobrze, chcemy być docenione. I fajnie, gdyby nie trzeba było tego oddzielać . - podkreśla jedna z uczestniczek projektu Ewa
Malika Szyc-Juchnowicz.
Jak wesprzeć akcję?Wystarczy zajrzeć pod
linki i kuć cegiełki - kalendarz (60 zł) lub zaproszenie na wyjątkową kolację (250 zł).Bezpośrednie
linki do wsparcia akcji:- kup kalendarz- kup kolacjęPolecam również śledzenie profilu Mądre, Piękne i Gotują na Facebooku :)InspiracjaJedną z inspiracji dla projektu stała się działalność dziennikarki i pisarki
Marii Canabal, która myśląc o niedocenionej pozycji kobiet w gastronomii stworzyła Parabere Forum.
Maria podkreśla, że jej inicjatywa to „… międzynarodowa niezależna platforma non-profit, prezentująca kobiecy punkt widzenia i będąca głosem kobiet w ważnych kwestiach związanych z gastronomią. Uważam, że istnieją tylko dwa rodzaje kuchni - dobra i zła, bo talent nie ma płci. Choć moim zdaniem kobiety i mężczyźni różnią się w swojej wizji gotowania i podejściu do jedzenia .”*Wydawcą kalendarza jest stowarzyszenie Cook in Poland.Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest Agnieszka Małkiewicz,
[email protected], tel. 695 672 986, (www.agnieszkamalkiewicz.pl).