ßßß Cookit - przepis na Kruche trójkąty z czekoladą / Shortbread triangles with chocolate

Kruche trójkąty z czekoladą / Shortbread triangles with chocolate

nazwa

Wykonanie

To „ciasto” jest prawdziwym Brzydkim Kaczątkiem. Bardzo rustykalne w wyglądzie, płaskie, a w dodatku wydaje się być zupełnie suche. W cukierni zapewne nie przyciągnęłoby waszego wzroku. Ale zapewniam, że gdy spróbujecie choć odrobinę, niepozorny wypiek zmieni się we wspaniałego, kakaowo-czekoladowego łabędzia. Kolejne trójkąty znikają w mgnieniu oka, są delikatnie wilgotne, co jest dość zaskakujące, i jednocześnie kruche. Przyjemną piaskową konsystencję uzupełniają ukryte w środku kawałki czekolady. Bajecznie prosty i szybki deser.
Cocoa shortbread triangles with chocolate chipsvery addictive.
Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę pszenną można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
Składniki (na 12 trójkątów)
Z 4 łyżki ksylitolu
150 g miękkiego masła
M szczypta cynamonu, imbiru lub kardamonu
W odrobina soli
D 150 g mąki pszennej
O 1 łyżka gorzkiego kakao
60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki, poza czekoladą, i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez chwilę, po czym dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wyłożyć na blachę i palcami lub wałkiem uformować płaski placek o średnicy 20-22 cm. Dodatkowo można zrobić ozdobne nakłucia widelcem i zaznaczyć ostrym nożem porcje, ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-35 minut, aż ciasto będzie twarde i zrumienione. Po przestudzeniu pokroić na dwanaście trójkątów.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/kruche-trojkaty-z-czekolada