Wykonanie
To „ciasto” jest prawdziwym Brzydkim Kaczątkiem. Bardzo rustykalne w wyglądzie, płaskie, a w dodatku wydaje się być zupełnie suche. W
cukierni zapewne nie przyciągnęłoby waszego wzroku. Ale zapewniam, że gdy spróbujecie choć odrobinę, niepozorny wypiek zmieni się we wspaniałego,
kakaowo-
czekoladowego łabędzia. Kolejne trójkąty znikają w mgnieniu oka, są delikatnie wilgotne, co jest dość zaskakujące, i jednocześnie kruche. Przyjemną piaskową konsystencję uzupełniają ukryte w środku kawałki
czekolady. Bajecznie prosty i szybki deser.Cocoa shortbread triangles with chocolate
chips –
very addictive.Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej.
Mąkę pszenną można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie.Składniki (na 12 trójkątów)Z 4 łyżki
ksylitolu150 g miękkiego
masłaM szczypta
cynamonu,
imbiru lub
kardamonuW odrobina
soliD 150 g
mąki pszennejO 1 łyżka gorzkiego
kakao60 g drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyDo miski włożyć po kolei wszystkie składniki, poza
czekoladą, i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez chwilę, po czym dodać posiekaną
czekoladę. Ciasto wyłożyć na blachę i palcami lub wałkiem uformować płaski placek o średnicy 20-22 cm. Dodatkowo można zrobić ozdobne nakłucia widelcem i zaznaczyć
ostrym nożem porcje, ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-35 minut, aż ciasto będzie twarde i zrumienione. Po przestudzeniu pokroić na dwanaście trójkątów.

Przepis dodaję do akcji: