Wykonanie
W tym roku postanowiłam przetestować jakieś bezglutenowe przepisy na pierniczki. Ten konkretnie pochodzi z bloga Ani Lewandowskiej, choć troszkę jak to ja zmieniłam proporcje przypraw i dodałam dla koloru
kakao.
Powiem tak z
ciastem pracuje się trudniej niż z takim zwykłym, bo jest mniej elastyczne a bardziej kruche, ale przy odrobinie doświadczenia kulinarnego da się z niego wyczarować całkiem zdrowe i co najważniejsze smaczne pierniczki.Składniki (mnie z tych proporcji wyszły 24 pierniczki):1 szklanka
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki ryzowej1/2 szklanki nierafinowanego
cukru lub
ksylitolu ewentualnie
miód2
jaja od szczęśliwych kur6 łyżek
masła klarowanego2 czubate łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
imbiruszczypta
soliszczypta
soli1 łyżeczka
kakaoPrzygotowanie:1. Składniki suche:
mąki,
cukier i
przyprawy mieszamy w misie.2.
Jaja ucieramy z
masłem.3. Przelewamy składniki mokre do suchych i krótko zagniatamy do połącznia składników. A nastepnie owijamy folią i chłodzimy w lodówce. (Ciasto ma bardziej kruchą niż elastyczną konsystencję, ale nie nalezy się tym przejmować i po krótkim zagnieceniu, owinąć i wstawić do lodówki.)4. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy, odrywamy mniejsze skrawki (nie da się rozwałkować jednego wielkiego placka, bo ciasto jest kruche i łatwo się rwie) i wałkujemy przez folię - wtedy nie przywiera do wałka. Ja wałkowałam racze grubo.5. Na rozwalkowanym cieście wycinamy foremkami pierniczki i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Uwaga są delikatne.6. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C.Oryginalny przepis znajdziecie tu na stronie hpba.plSmacznego :)