Wykonanie
Czy można upiec pierniczki bez glutenu? Oczywiście :) Sprawdziłam we własnym piekarniku :) Mieszanka
mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej (wszystkie można kupić za jednym zamachem np. w Lidlu) rewelacyjnie zastępuje zwykle stosowaną do upieczenia pierników
mąkę pszenną.
Ciasteczka według tej receptury mogą jeść zarówno osoby z celiaklią, jak i te, które z różnych przyczyn starają się ograniczać gluten.
Składniki:100g
mąki kukurydzianej100g
mąki gryczanej50g
mąki ryżowej80g
margaryny lub
masła2 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika2 łyżeczki ciemnego
kakao1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia100g
miodu1
jajko3 łyżeczki
ksylitoluSposób przygotowania:
W misce wymieszaj
mąki,
kakao,
przyprawę oraz
proszek do pieczenia. Dodaj
ksylitol,
miód, tłuszcz i
jajko i wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż całość na stół podsypany
mąką kukurydzianą i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Wałek oprósz
mąką kukurydzianą i wałkuj ciasto partiami na grubość 4-5 mm.Wycinaj małe pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. ok. 6-8 minut.